preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Vladimir Nazor" Slavonski Brod

Login
Raspored školskog zvona - predmetna nastava

PRIJEPODNE

1.

8:00 – 8:40

2.

8:45 – 9:25

3.

9:30 – 10:10

4.

10:25 – 11:05

5.

11:10 – 11:50

6.

11:55 – 12:35

7.

12:40 – 13:20

8.

13:25 – 14:05

Vrijeme

  

http://vrijeme.rtl.hr/

Mreža škola bez nasilja

http://www.unicef.hr/

E- upisi u srednju školu

         

               www.upisi.hr

Kalendar
« Siječanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Tražilica
e-Dnevnik

 

Virtualna knjižnica

Dan škole

Vladimir Nazor

Vladimir Nazor rođen je 30. svibnja 1876. u Postirama na Braču. Pučku školu je završio na otoku Braču, a gimnaziju u Splitu. Studirao je prirodne znanosti, matematiku i fiziku u Grazu i Zagrebu. Diplomirao je 1902. Počeo je raditi kao suplent u splitskoj gimnaziji, potom kao profesor u Zadru te od 1903. do 1918. godine u Istri (Pazin, Kopar i Kastav), koja je presudno obilježila njegovo stvaralaštvo.  Još 1919. godine postao je dopisni, a 1940. redovni član JAZU (Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti). Pisao je pjesme, prozu, kritike, eseje, feljtone i studije, prevodio i sastavljao antologije i školske udžbenike. Jedan je od najplodnijih i najpopularnijih naših međuratnih pisaca. Umro je u Zagrebu 19. lipnja 1949.

Važnije su mu knjige: Slavenske legende (Zadar, 1900.), Knjiga o kraljevima hrvatskijem (Zadar, 1904.),Veli Jože (Ljubljana, 1908.), Lirika (Zagreb, 1910.), Istarske priče (Zagreb, 1913.), Utva zlatokrila (Zagreb, 1916.), Medvjed Brundo (Zagreb, 1916.), Stoimena (Zagreb, 1916.), Priče iz djetinjstva (Zagreb, 1924.), Istarski gradovi (Zagreb, 1930.), Šarko (Zagreb, 1930.), Pastir Loda (Zagreb, 1939.), Zagrebačke novele (Zagreb, 1942.), Putopisi (Zagreb, 1942.)

Njegovim imenom je nazvana najveća državna nagrada u Republici Hrvatskoj "Nagrada Vladimir Nazor" koja se dodjeljuje za najbolja umjetnička ostvarenja na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma u Republici Hrvatskoj.

Priča jesenskog šešira

            Priča jesenskog šešira       

Dobar dan želim, ja sam Mirko Šeširko, ja sam Šarenokapić, ja sam Crvenokapić, ja sam Jesenko, ja sam samo Šeširko … - neki su od pozdrava kojima su učenici 5. a i 5. c razreda Osnovne škole „Vladimir Nazor“ (PŠ Ruščica) osmislili bajkoviti svijet jesenskih šešira koji ožive onoga trena kada se stave na glavu. Tada svaki šešir priča svoju priču - Priču jesenskog šešira.

            Naime, tijekom mjeseca listopada učenici su dobili zadatak da načine jesenski šešir od suhog lišća, ljusaka, kukuruzove šuške i različitih jesenskih plodova (kestena, kukuruza, oraha, tikvice, lješnjaka, šipka, žira). Rezultat je bio više nego uspješan - šeširi su bili iznimno maštoviti i kreativni - a da bi jesenski šešir u potpunosti ispunio svoju ulogu, morao je oživjeti - ispričati svoju priču. Učenici su sami osmislili priče i usmeno ih ispričali na satu hrvatskoga jezika. Valja napomenuti kako priče nisu nimalo zaostajale po maštovitosti, kreativnosti i originalnosti. Kako izgledaju jesenski šeširi u aranžmanu naših petaša, pogledajte u galeriji fotografija

M. K.

Glagoljički sajam 2020.

JESTE LI ZNALI!? Prvo slavensko pismo - glagoljicu - osmislio je sv. Ćiril još u 9. stoljeću (a ne ćirilicu kako nam njegovo ime sugerira).

Ime pisma dolazi od staroslavenske riječi „glagolati  što znači „govoriti“.

Glagoljica se na našem se području upotrebljavala sve do 19. stoljeća, a Hrvati su bili jedini narod u Europi koji je u 13. stoljeću dobio papinsko dopuštenje da u bogoslužju koriste vlastiti jezik i vlastito pismo - glagoljicu!

Te i još mnoge druge zanimljivosti saznali su naši šestaši iz 6. b i 6. c razreda radeći na projektu oživljavanja glagoljske baštine - Glagoljičkom sajmu. Tijekom mjeseca listopada prikupljeno znanje o glagoljici, glagoljskom pismu, kao i o pismima, jezicima i spomenicima prethodnicima utjelovili su svojim originalnim drvenim, gipsanim, žičanim, tekstilnim i modnim rukotvorinama na Glagoljičkom sajmu. Više o svemu, kao i o izložbi radova učenika, možete saznati u prostorijama naše škole u Ruščici tijekom ovoga mjeseca, kao i u galeriji fotografija! Uživajte!  

M.K.

Pozdrav proljeću književnošću

Pozdrav proljeću književnošću

Da nastava na daljinu može biti itekako učinkovita (ne samo kao obrazovni proces, nego i kao izraz zajedništva i podrške u nelagodnim okolnostima koje su nas sve trenutno zadesile), pokazali su šestaši i sedmaši svi odreda u „ruščičkoj klasi“! Svojim „Pozdravom proljeću književnošću“ ne samo da su uputili pozdrave proljeću, već su pozdravili i svoje prijatelje iz školskih klupa, svoje nastavnike, svoju školu koja strpljivo čeka na njihov povratak… Stihovima i fotografijama koje slave buđenje novoga života i snažnu želju za promjenom pokazali su kako ljubav prema umjetnosti leži u svakome od njih, samo se treba probuditi, baš poput proljeća! :) 

U privitcima i u Fotogaleriji potražite uratke mladih umjetnika!

M. K.

 

Dan ružičastih majica 2020.

DAN RUŽIČASTIH MAJICA 2020.

Dan ružičastih majica, poznatiji kao „Pink Shirt Day“, program je prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači. Ideja o obilježavanju nastala je 2007. godine u Kanadi u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi. Inicijativom školskih kolega je na konstruktivan i inteligentan način riješeno sustavno zlostavljanje dječaka, posvećenog podršci liječenju teško bolesne majke. Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegovi školski kolege, postale su prepoznatljiv simbol inicijative, i kasnije, međunarodno prepoznate obljetnice.

Dan ružičastih majica danas se obilježio i u Osnovnoj školi „Vladimir Nazor“. Učenici su obukli ružičaste majice i time podržali sve učenike koji su žrtve vršnjačkog nasilja. Oni koji su ih obukli fotografirali su se zajedno za stranicu škole. Fotografije možete vidjeti u galeriji.

Davor Stanić, 5.b

Modrobradi nakon premijere stigao u Ruščicu

Ruščički osnovnoškolci, zajedno sa svojim kolegama školarcima iz Gornje Vrbe, Donje Vrbe te Klakara, ovoga ponedjeljka imali su priliku uživati u predstavi „Modrobradi“ nastaloj na temelju pomalo zastrašujuće priče Charlesa Perraulta. Hvale vrijednu predstavu pripremila je mlada, ali uhodana ekipa Kazališne družine „Ivana Brlić Mažuranić“. Vješto prilagođena djeci, prenosi poruku koja je vrlo bitna i prilično vezana uz današnje mlade generacije - ljudska znatiželja ono je što pokreće čovjeka i čitav svijet i bez nje se nikada ne bi mogao ostvariti napredak. Ali, ključ svega ipak leži u tome da treba biti mudar i razaznati kome se u ovome svijetu može vjerovati. Ispunjena aula škole dokaz je da su naši osnovnoškolci poprilično bili znatiželjni i da su time razumjeli poruku „Modrobradog“, a veliki pljesak na kraju dokazao je da su uz to bili i veoma zadovoljni.

novinarska ekipa PŠ Ruščica

 

Vatrogasna vježba

Dana 16. listopada 2019. godine održala se protupožarna vježba u našoj područnoj školi u Ruščici. Svi su učenici bili ranije obaviješteni o vježbi  i načinu na koji će se ona održati te kako  se ponašati tijekom vježbe. Svrha vježbe bila je podići razinu pripravnosti pri sličnim opasnim situacijama. Toga dana, tijekom trećeg školskog sata, oglasilo se dugo zvono, baš poput alarma, što je bio znak da vježba kreće. Razredi su izlazili smireno, ali ubrzanim koracima kroz glavni izlaz škole. Na školskom igralištu dočekala su nas vozila hitne pomoći, policije, vatrogasno vozilo te djelatnici Crvenog križa. Nakon prebrojavanja učenika, ustanovljeno je da nedostaju dva učenika 8.b razreda. Ubrzo su na mjesto događaja stigli vatrogasci koji su u ovu vježbu uključili i specijalne efekte, odnosno dim, kako bi izgledalo da škola uistinu gori.  Vatrogasci su krenuli u potragu za učenicima, a mi smo sa zanimanjem promatrali akciju spašavanja. Najprije je pronađena učenica omamljena dimom, lakše ozlijeđena, s rukom prekrivenom plikovima. Djelatnici hitne pomoći su je zbrinuli čim su je vatrogasci izveli iz zadimljene škole.  Nedugo nakon spašavanja učenice, vatrogasci su iz škole iznijeli onesviještenog učenika te su ga odmah odmaknuli od dometa dima. Djelatnici hitne pomoći stavili su unesrećenoga na nosila te mu pružili prvu pomoć, vratili mu svijest, a potom odvezli kolima hitne pomoći. Valja ponovno napomenuti kako su fizičke ozljede učenika bile tek šminka, a njihova djela vrlo uvjerljiva gluma. Nakon završetka ove vježbe učenici su imali priliku naučiti kako se oživljava osoba, vidjeti što se sve nalazi u vatrogasnom vozilu ili vozilu hitne pomoći te se fotografirati s vatrogascima i policajcima. Ovo iskustvo bilo je vrlo zanimljivo i poučno za sve nas.

Viktoria Rašić, 8.b , školska novinarka

(nastavnica Maja Plazanić)

 

Kriminalističke priče iz pera sedmaša

U prilogu pročitajte kriminalističke priče učenika 7.d razreda.

        

 

Čokoladni dan

Čokoladni dan 2016.

U OŠ „Vladimir Nazor“ 1.12.2016. godine na satu hrvatskoga jezika održan je „Dan čokolade“. Učenici 5. d. razreda donijeli su različite vrste čokolade koje su u slast i pojeli. Da se nešto i nauči pobrinule su se Lana Kovačević i Eva Agić tako što su napravile plakat o čokoladi. Kako je čokolada uopće nastala, odakle joj potječe ime, koliko se čokolade smije pojesti, a da se ne pretjera i još mnogo toga piše na plakatu. Nakon toga u kvizu znanja Nastja, Alen, Romana i Mateo imali su zadatak nabrojati što više vrsta čokolade u zadanom vremenu i odgovoriti na pitanja u vezi s plakatom. Pobjednici su dobili čokoladicu. Pred kraj počastili smo se donesenim čokoladama i započeli gledanje filma „Charlie i tvornica čokolade“. Shvatili smo da su zapravo sve čokolade jednako ukusne.

Lucija Vukoje, 5. d

Put u Istru

Put u Istru

Lijepo je svake godine otići na nepoznato mjesto i tamo otkriti nove ljepote. To mi je životni moto. Pravo bogatstvo nisu novac i vile. Najviše me ispunjava ono duševno blago koje skupljamo ugodno se družeći s prijateljima koja zauvijek ostaju u sjećanju. Za one starije godine kad više ne budemo mogli živjeti današnjim ubrzanim tempom, tada će nam ostati uspomene. Vraćat će nam se slike iz mladih dana, slike koje su nas tada ispunjavale srećom. Veliku sreću donose novi krajolici, ljudi i njihovi običaji. Što smo više vidjeli i doživjeli, iamt ćemo bogatija sjećanja. Jasno, svi su doživljaji još puno ljepši ako ih podijelimo s pravim ljudima.

Poslije kupanja u velikom i prelijepom zabavnom Aqua-parku krenuli smo do grada Rovinja. Oko Rovinja se nalazi mnogo otočića, a jedan od najvećih je Otok sv. Andrije odnosno Crveni otok, kako ga većina ljudi zove. Čula sam jednu zanimljivost od engleskih turista koji su mislili da se taj otok tako zove zbog ruskih turista kojih na njemu ima puno. Da, Rusi su najčešći gosti  otoka, no ime je dobio zbog crvene zemlje koja je karakteristična za otok kao i cijelu Istru. Crveni otok je poznat po raskošnom wellnesu. Rovinj je izvorno bio otok koji je tek u drugoj polovici 18. Stoljeća nasipavanjem pripojen kopnu. Nakon neprospavane noći stigli smo u Pulu. Pulski amfiteatar najveći je i dobro očuvan spomenik antičkog graditeljstva u Hrvatskoj, sagrađen sredinom 1. Stoljeća prije Krista. U njemu su se održavale gladijatorske i viteške borilačke vještine, borbe s divljim zvijerima i druge predstave. Mogao je primiti do 25 000 gledatelja. Pula je prepuna spomenika povijesne baštine, od zidina i rimskih vrata, rimskog hrama i najvećeg amfiteatra koji datiraju još iz doba Rimskog Carstva.

No, kad smo stigli u Istralandiju, našoj sreći nije bilo kraja. . Riječ je o 80 000 kvadratnih metara površine, od čega je 5 000 metara prekriveno vodom. Teško je da bi se 22 vodene atrakcije mogle nazvati „nekoliko tobbogana“. Riječ je o raznim tunelima koji sadrže audio-vizualne efekte. U sjećanju će mi ostati i fenomenalni pogled s vrha svakog vodotornja koji puca prema zelenoj istarskoj dolini i plavom Jadranskom moru. Oduševljeni smo što u našoj zemlji postoji nešto ovako veliko i kvalitetno. Za mnoge turiste sunce i naše predivno more nisu dovojlan razlog za dolazak pa su uvijek dobrodošle ovakve i slične atrakcije.

Penjali smo se do planine Učke. Išli smo dobra dva i pol sata do gore pa smo se poprilično umorili i dobili upalu mišića. Njen je najviši vrh Vojak, visok 1 396 metara. Njegovo je tjeme gola lkamena glavica na kojoj se nalazi prekrasan vidikovac, sagrađen još 1911. Godine od kamena. Visok je 5 metara i s njega se pruža najljepši pogled u Istri. Učka je najviša planina istarskog poluotoka u zapadnoj Hrvatskoj. Poslije razgledavanja smo otišli na kupanje, a potom smo se spremili, krenuli na ručak i zatim prema našem jadražem Slavonskom Brodu. Naravno, u busu nismo spavali nego smo pričali i jedva smo čekali da dođemo. Čim smo ugledali naše roditelje, bilo nam je drago vidjeti smješak na njihovim licima jer im se sretno vraćamo. Putovanja iscrpljuju, ali i puno uči, stoga bih ovakvo putovanje voljela ponoviti.

Josipa Martinčević, 8.d

Zrak je loš

I LIŠAJEVI KAŽU: ZRAK JE LOŠ!

 

Dio naših učenika sedmih razreda prisustvovalo je predavanju o rezultatima

projekta „Lišajevi kao bioindikator zagađenja u okolišu“. Istraživanje

kvalitete zraka pomoću lišajeva na području Slavonskog Broda provedeno

je u sklopu projekta pod nazivom "Lišajevi kao bioindikatori u okolišu" kojeg

je financirala EU iz Europskog socijalnog fonda.Na istraživanju ili na projektu

radili su istraživači dr. sc. Saša Likić i doktorantica Maja Maslač, mag. biol.exp.

I lišajevi su nažalost pokazali da je smanjena kvaliteta zraka u Slavonskom Brodu,

čemu pridonosi Rafinerija, ali i promet u samome gradu.
 

 

Amigos para siempre na Radiju 92

3. lipnja 2016. godine pjevačka i glumačka družina Brodske ribice posjetila je Radio 92 na adresi Horvatova 11 u Slavonskom Brodu. To su bili učenici šestog, sedmog i osmog razreda Osnovne škole Vladimir Nazor uz pratnju nastavnice engleskog jezika Pauline Plenković te nastavnika hrvatskog jezika Mirka Kruljca. Družina, kako su od milja bili prozvani, posjetila je radio kako bi obavijestila slušateljstvo, kao i ostale kolege učenike, o priredbi za Dan škole. Učenici su također iznijeli vlastita iskustva koja su stekli tijekom osmogodišnjeg školovanja, ali i planove i želje vezane za daljnje školovanje. Spominjale su se mnoge škole: kako od gimnazija, tako do strukovnih škola. Učenici su izrazili žaljenje za školom koju napuštaju, a s druge strane i veselje (pa i strah) za nadolazećom školom. Svoju prvu i temeljnu razinu obrazovanja - osnovnu školu - pamtit će najviše po prijateljstvima, što se dalo zaključiti iz njihovih izjava, ali i po nastavnicima koji su ih pratili ovih osam godina. Kako bi zainteresirali slušatelje radija, učenice školskog zbora otpjevale su dio glavne pjesme predstave koju su uz pomoć nastavnica kasnije i realizirale na daskama pozornice Glazbene škole. Amigos para siempre dobro je zvučala, a i dokazala kako će osmaši bez obzira na školski rastanak ostati ono što pjesma u svom naslovu kaže - prijatelji zauvijek. Uz smijeh i pokoju šalu, učenici su posjet radiju završili u odličnom raspoloženju.

Lorena Opačak, Karla Pišonić i Barbara Rukavina

Valentinovo u našoj školi

V a l e n t i n o v o

Ove godine mjesec ljubavi odlučili smo obilježiti - simbolično. Ako mislite da smo opterećeni recesijom pa inzistiramo na skromnosti i reduciranju sadržaja, o tome se ovdje ne radi! Politika, ekonomija i ostale „recesivne“ stvari u ovom slučaju nas ne zanimaju. Upravo suprotno! Inzistirali smo na obilju: svoj sili simbola, asocijacija, osjećaja i mašte kojima smo pojmove koje neodvojivo vežemo uz ljubavi, pa i ljubav samu, prikazali grafički i tekstualno. Moglo se ovo reći i jednostavnije: nacrtali smo i opisali ljubav!

U „Ljubavnom sociogramu“ imate priliku vidjeti što se dogodilo s velikim kotačem ljubavi pred kojim se ispriječila smrt. U „Limenom sociogramu“  imate priliku vidjeti može li ljubav nastati iz limenke poput instant kukuruzne krupice, a u „Ljubavnoj abecedi“ odaberite sebi omiljeno slovo i otkrijte koji se ljubavni pojam pod njim krije. Naš je favorit slovo „J“. Provjerite zašto. Učionica H1, svakoga radnoga dana, u prvoj ili drugoj smjeni…

M.K.

 

Ostale fotografije pronađite u fotogaleriji. 

Sine Marko, kriv si!

Sine Marko, kriv si!

                                                              

Prošlog su tjedna učenici 8. e razreda u jednosatnom scenskom spektaklu pod svjetlima reflektora učionice hrvatskoga jezika upriličili isti navedeni - jednosatni scenski spektakl - i pokazali kako vještina komunikacije, pripreme, elokvencije, spontanosti i dramatizacije mogu doći do izražaja u ovomjesečnom projektu Sudnica.

Sudilo se Marku Labudanu (Filip Pudić) na temelju pripovijetke Slavka Kolara Breza prema više točaka optužnice, a one najvažnije, prema mišljenju uvažene porote, nisu mogle proći nekažnjeno - zanemarivanje i nebriga oko vlastite žene Janice koji su doveli do tragičnog ishoda - Janičine smrti. Tužiteljica Hana Udovčić temeljito se pripremila za svaki potrebni korak u procesu ispitivanja svjedoka, a branitelj Ivan Marić, unatoč teškoj i nezahvalnoj ulozi, nije se prepustio struji i srčano se borio do kraja za svoga klijenta.

Svjedoci, porota, gostujući porotnici, sudac, sudski službenik također su odlično obavili svoj dio posla. U galeriji fotografija sigurno ćete ih poimence prepoznati.

Za kraj ostaje reći kako je sudac donio nesvakidašnju kaznu na temelju porotničke odluke da je Marko Labudan ipak kriv. Okrivljeni je morao ispričati vic kojem će se svi smijati. Je li uspio? Pronađite 8. e i pitajte! Do sljedećeg javljanja!

M.K.

 

 

 

Ostale fotografije pronađite u fotogaleriji. 

 

Priloženi dokumenti:
Sine Marko, kriv si.doc

Intervju za Valentinovo

NAŠA ŠKOLA DOBILA PRVU VALENTINU

                                     Tvrdoglava sam i nepopustljiva

Od 5. do 12. veljače našom školom kružila je ljubavna pošta. U tom razdoblju učenici su mogli poslati ljubavno pismo dragoj osobi iz škole.  Naravno, ljubavno pismo u svakom smislu te riječi: pismo prijatelju/prijateljici, nastavnicima, dečku/djevojci. Učenica 7.c razreda Ema Lucić dobila ih je najviše - postala je Valentina  OŠ  Vladimir Nazor dobivši  preko 100 pisama.
Ema Lucić rođena je 29. ožujka 2002. godine u Slavonskom Brodu, a za sebe kaže da je jako tvrdoglava i nepopustljiva kada nešto naumi (pravi  horoskopski ovan J). Intervjuirali smo novopečenu Valentinu za školsku mrežnu stranicu i saznali nešto više o životu ovogodišnje osvajačice stotinu srdaca.

Ima jedan grad

Zaboraviti ne smijemo kako se ne bi ponovilo govori nam kako bi povijest konačno trebala postati učiteljica života jer dosada očito nije bila, sudeći po neprestanoj patnji, razaranju, smrti koje ljudska bića i dalje nanose jedna drugima.

 

 18. studenoga 2014., na obljetnicu pada grada Vukovara, uputili smo se (učenici 6.e razreda) u Vukovarsku ulicu kako bismo iskazali čast poginulim braniteljima, posebice djeci koja su svoj život izgubila, a bila su potpuno nedužna. Vidjeli smo puno lampiona i bilo nam je drago da smo i mi stavili nekoliko lampiona kako bismo iskazali zahvalnost onima koji su svoj život dali kako bismo mi danas imali priliku za sretno djetinjstvo. Naši vršnjaci  Vukovarci tada nisu je imali. Stoga, zaboraviti nećemo, niti ćemo dopustiti da se ponovi.

Lea Džabić i Lara Vinković, 6.e

Novinarska grupa

Ove godine ponovo započinje s radom novinarska grupa naše škole kako bi u svibnju naš školski list "Cvrčak" ugledao svijetlo dana.

Novinarsku grupu vodi nastavnica Dubravka pletikapić, a mladi novinari smo mi, šestaši: Ružica Prgomet, Astrid Borevković i Antonio Opačak, te sedmaši, Marta Lucić, Marta Mirković, Anamarija Stjepanović, Lucija tolić i Ivona Žugec.

Petkom zadnji sat održavamo sastanke naše male školske novinarske redakcije.

Novinari moraju biti uvijek u pravo veijem na pravom mjestu te zabilježiti važna događanja u školi i oko nje.

A tko može biti novinar? Svaki učenik koji zna pisati, ima bogat rječnik i koji ima bar malu dozu znatiželje kako bi odškrinio zatvorena vrata i pronašao zanimljivosti iz našeg đačkog života.

Do sada smo obradili nekoliko zanimljivih tema koje ćemo objaviti i na internetskoj stranici škole. Tu će te pronaći zanimljive vijesti, intervjue, reportaže, putopise... A možda napišemo nešto baš i o vama?!

Nadamo se da će vam se svidjeti naš novi "Cvrčak" i da će te biti naši vjerni čitatelji.

 

preskoči na navigaciju