preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Vladimir Nazor" Slavonski Brod

Login
Raspored školskog zvona - predmetna nastava

PRIJEPODNE

1.

8:00 – 8:40

2.

8:45 – 9:25

3.

9:30 – 10:10

4.

10:25 – 11:05

5.

11:10 – 11:50

6.

11:55 – 12:35

7.

12:40 – 13:20

8.

13:25 – 14:05

Vrijeme

  

http://vrijeme.rtl.hr/

Mreža škola bez nasilja

http://www.unicef.hr/

E- upisi u srednju školu

         

               www.upisi.hr

Kalendar
« Listopad 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Tražilica
e-Dnevnik

 

Virtualna knjižnica

Dan škole

Vladimir Nazor

Vladimir Nazor rođen je 30. svibnja 1876. u Postirama na Braču. Pučku školu je završio na otoku Braču, a gimnaziju u Splitu. Studirao je prirodne znanosti, matematiku i fiziku u Grazu i Zagrebu. Diplomirao je 1902. Počeo je raditi kao suplent u splitskoj gimnaziji, potom kao profesor u Zadru te od 1903. do 1918. godine u Istri (Pazin, Kopar i Kastav), koja je presudno obilježila njegovo stvaralaštvo.  Još 1919. godine postao je dopisni, a 1940. redovni član JAZU (Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti). Pisao je pjesme, prozu, kritike, eseje, feljtone i studije, prevodio i sastavljao antologije i školske udžbenike. Jedan je od najplodnijih i najpopularnijih naših međuratnih pisaca. Umro je u Zagrebu 19. lipnja 1949.

Važnije su mu knjige: Slavenske legende (Zadar, 1900.), Knjiga o kraljevima hrvatskijem (Zadar, 1904.),Veli Jože (Ljubljana, 1908.), Lirika (Zagreb, 1910.), Istarske priče (Zagreb, 1913.), Utva zlatokrila (Zagreb, 1916.), Medvjed Brundo (Zagreb, 1916.), Stoimena (Zagreb, 1916.), Priče iz djetinjstva (Zagreb, 1924.), Istarski gradovi (Zagreb, 1930.), Šarko (Zagreb, 1930.), Pastir Loda (Zagreb, 1939.), Zagrebačke novele (Zagreb, 1942.), Putopisi (Zagreb, 1942.)

Njegovim imenom je nazvana najveća državna nagrada u Republici Hrvatskoj "Nagrada Vladimir Nazor" koja se dodjeljuje za najbolja umjetnička ostvarenja na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma u Republici Hrvatskoj.

eTwinning projekt "Dan jabuka 2020."

Dan jabuka 2020.

Ove školske godine učenici posebnoga razrednog odjela i učenici 2.b razreda matične škole sa svojim su se učiteljicama uključili u eTwinning projekt „Dan jabuka 2020.“

Projekt je organiziran s ciljem upoznavanja učenika o utjecaju jabuka na naše zdravlje, koristima od jabuka, vrstama jabuka, načinima konzumiranja jabuka i proizvoda od jabuka... Autorica  projekta je Patricija Burazin iz OŠ Blage Zadre iz Vukovara.

Organiziranjem raznih predmetnih i međupredmetnih tema obilježili smo Dan jabuka u našim odjelima. Istraživali smo životni ciklus jednog stabla jabuke, kušali i uspoređivali jabuke. Saznali što sve možemo načiniti od jabuka. Slušali priču, pjevali, dodavali jabuci opisne i posvojne pridjeve, brojali, množili, mjerili masu... Izrađivali jabukoljubca i stablo jabuke. Zasladili se raznim slasticama od jabuke i pitom od jabuka koju su sami napravili.

Naše projektne aktivnosti bit će objavljene na TwinSpace stranici projekta „Dan jabuka 2020. „ kao i na našim razrednim stranicama.

 

Sudjelovanje u projektu "Živimo svoja prava"
U našoj školi održane su radionice za prvi razred u sklopu projekta
˝Živimo svoja prava˝.
 
Članice Volonterskog kluba u Slavonskom Brodu djeci su prikazale njihova prava.
U foto-galeriji možete pronaći sve fotografije koje prikazuju kako su učenici bili
jako zainteresirani za temu radionice, a ovdje su neke od njih.
 
„Skupljajući plastične čepove pomažemo i mi“

 


Od početka ove školske godine, naša škola sudjeluje u jednom posebnom projektu. Većina učenika možda i nije svjesna da sudjelujući u njemu čini dobro djelo pa smo odlučili napraviti intervju s našom profesoricom prirode/biologije  Sanjom Žutinić koja će nam reći što to čini naša škola, a i mi učenici, i o kakvom je projektu riječ.

Profesorice Žutinić, o kakvom je projektu riječ?
                  „Riječ je o projektu „Plastičnim čepovima do skupih lijekova“ koji provodi Udruga oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske (UOLL). Udruga već dvije godine prikuplja plastične čepove i skladišti ih za pokretanje projekta za reciklažu. Prodajom tih proizvoda ili reciklirane sirovine financira se nabavka skupih lijekova za liječenje teških bolesti u slučaju kada to ne financira HZZO.“

Tko sudjeluje u tom projektu?
               „U tom projektu sudjeluju svi učenici naše škole, tijekom čitave ove školske godine, a pridružuju se i druge škole, vrtići, podružnice Caritasa na području cijele Hrvatske, različite tvrtke. Skupljajući plastične čepove pomažemo i mi.“

Koji je cilj projekta?
             „Jedna od vrijednosti do kojih nam je stalo, koji nastojim razvijati u našoj školi je solidarnost. Učenike educiramo, potičemo na važnost ovog projekta da s ciljem zaštite okoliša istovremeno učine dobro djelo.“

Lana Ćato, 8.d                                         
 

Priča jesenskog šešira

           

Priča jesenskog šešira       

Dobar dan želim, ja sam Darko Šeširko, ja sam Šarenokapić, a ja sam Crvenokapić, ja sam Jesenko, ja sam Šeširko Dumbledore… - samo su neki od pozdrava kojima su nas učenici 5. d razreda uveli u bajkoviti svijet jesenskih šešira koji ožive onoga trena kada se stave na glavu. Tada svaki šešir priča svoju priču - Priču jesenskog šešira. Evo o čemu je riječ!

            Tijekom mjeseca listopada učenici su dobili zadatak da načine jesenski šešir od suhog lišća, ljusaka, šuške i različitih jesenskih plodova (kestena, kukuruza, oraha, tikvice, lješnjaka, šipka, žira). Rezultat je bio više nego uspješan - šeširi su bili iznimno maštoviti i kreativni - a da bi jesenski šešir u potpunosti ispunio svoju ulogu, morao je oživjeti - ispričati svoju priču. Učenici su sami osmislili priče i usmeno ih ispričali na satu hrvatskoga jezika prošloga petka, 31. listopada 2014. Valja napomenuti kako priče nisu nimalo zaostajale po maštovitost, kreativnosti i originalnosti. Evo što kaže Fran Bašić, jedan od šeširaka i učenika 5. d razreda:

Zadatak je bio da  napravimo jesenski šešir, nadjenemo mu ime i osmislimo uzbudljivu jesensku priču. Kada smo donijeli šešire u školu, bilo ih je svakakvih: malih, velikih, šarenih, smiješnih, kaubojskih, čarobnjačkih. Svatko od učenika imao je i vrlo zanimljive priče. Bilo je zabavno slušati i gledati sve te zgode koje su se dogodile šeširima.

Tako komentira naš Fran, a kako izgledaju jesenski šeširi pogledajte u galeriji fotografija.

(Zahvaljujemo Aniti koja je osmislila ovaj projekt. J )

M. K.

 

 

Projekt seksualno nasilje nad djecom

U okviru Programa Vijeća Europe „Izgradnja Europe za djecu i s djecom“ pokrenuta je Kampanja Vijeća Europe za zaustavljanje seksualnog nasilja nad djecom.

Svrha Kampanje je unaprjeđenje sustava zaštite djece od seksualnog nasilja.

Istraživanja govore kako je svako peto dijete u Europi žrtva nekog oblika seksualnog nasilja. Većina slučajeva (70 do 85%) seksualnog zlostavljanja djece događa u krugu obitelji te od strane osoba koje su bliske djetetu ili njegovom društvenom okruženju.

 Posljedice seksualnog nasilja nad djetetom mogu ostati prisutne u njegovom životu i do odrasle dobi – životu o kojem svjedoče kao proživljenom u skrivenoj tuzi i boli.

Prevencija ove vrste zlostavljanja i poučavanje o njoj odgovornost su odraslih.

Ključna je kvalitetna komunikacija s djecom koja je otvorena, odlučna, bez uvijanja i zastrašivanja i koja im pruža jasne smjernice o tome kako zadržati svoju sigurnost i prepoznati potencijalne opasnosti. 

Pazimo, slušajmo svoju djecu.

Projekt-Ovisnost

Mjesec borbe protiv ovisnosti  u Republici Hrvatskoj obilježava se u razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca. Svake godine u navedenom razdoblju obilježavanje se provodi s ciljem upozoravanja cjelokupne javnosti na problem zlouporabe svih oblika sredstava ovisnosti a osobito droga, te se time nastoji potaknuti sve subjekte u društvu na aktivnu borbu protiv ovisnosti i zlouporabe droga poduzimanjem zajedničkih aktivnosti za uspješno suprotstavljanje ovom ozbiljnom problemu današnjice.

Ove godine smo o tom problemu razgovarali s učenicima 8. razreda te u suradnji s njima  napravili pano gdje smo stavili neke njihove radove i misli.  Evo što nam učenici poručuju:

„Nemojte  „samo probat“, to rijetko kad ostane samo na probi. Nemojte pasti pod utjecaj vršnjaka, pušiti, piti i neke druge stvari samo kako bi bili cool.“

„Ovom porukom želim svima poručiti jednu stvar, nemojte uništavati samoga sebe. Što će vam droga, alkohol, cigarete ili tomu slično? Zašto to radite? Da možda ispadnete „face“ pred vršnjacima? Da li znate da iz dana u dan sve više i više kvarite sebe, svoj organizam, unosite otrov u svoje tijelo? Nemojte si to raditi! Stoga: PREKINITE SE TROVATI!“

„Alkohol, cigarete, droga, ne unose u život sreću.  Stvaraju ovisnost, bolesti i brigu sve veću!“

„Razmisli dvaput prije nego doneseš neku lošu odluku!“

„Sad živi sad! Jednom si  mlad, zato opojna sredstva ne koristi nikad, a ni tad!

Ti uzimaš drogu, ona uzima tebe! Dim više, minute manje!“

preskoči na navigaciju